NIEDOKRWISTOŚĆ Z NIEDOBORU

Do wytwarzania krwinek czerwonych przez szpik kostny niezbędne jest stałe dostarczanie odpowiedniej ilości żelaza, białek oraz witamin, a zwłaszcza witaminy A, C, B12. Brak tych składników powoduje zaburzenia produkcji krwinek czerwonych i niedokrwistość.

Typową niedokrwistością z niedoboru jest niedokrwistość z braku żelaza. Żelazo jest niezbędne do syntezy hemoglobiny, a poza tym stanowi czynnik pobudzający układ erytroblastyczny. Do niedoboru żelaza dochodzi wskutek braku żelaza w pokarmach, np. po długotrwałej diecie mięsnej bez nabiału i bez zielonych jarzyn. Poza tym przyczyną niedoboru żelaza może być upośledzenie jego wchłaniania z przewodu pokarmowego w nie- dokwaśności żołądka (niedokrwistość hipochloremiczna). W następstwie braku żelaza dochodzi do zmniejszenia liczby krwinek czerwonych, a zwłaszcza do zmniejszenia w nich ilości hemoglobiny. Krwinki czerwone są bardzo małe, blade i nieznacznie wypełnione hemoglobiną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *